Gemeente Amsterdam
Projectbureau Zuidoostlob
ArenAPoort, van klein station tot uitgaanscentrum

De afgelopen jaren is het gebied dat wij nu kennen als ArenAPoort in hoog tempo ontwikkeld. Waar in 1973 het gebied gekenmerkt werd door een perron in een weiland, is het inmiddels uitgegroeid tot the capital of entertainment & events, dat jaarlijks door ruim 9 miljoen mensen bezocht wordt.

Ontwikkelingsperspectief
Met de komst van de Amsterdam ArenA werd ook de gebiedsontwikkeling aan de westzijde van het spoor in gang gezet. Na de grootse opening in 1996 door Koningin Beatrix, werd in 2011 al weer de 15-jarige verjaardag van de ArenA gevierd. De ontwikkeling van ArenAPoort startte echter al lang voor de bouw van de ArenA. De bouw van de Bijlmermeer in de voormalige gemeente Weesperkarspel, betekende in de jaren zestig en zeventig de ingebruikname van een geheel nieuw gebied ten zuidoosten van Amsterdam. Het karakteristieke en voor die tijd vooruitstrevende ontwerp van de wijk was mede gebaseerd op het zogenaamde beginsel van de functionele stad van de bekende Zwitserse architect Le Corbusier. De Bijlmermeer werd eind jaren zeventig ontsloten door de aanleg van twee metrolijnen. Lijn 54 rijdt van Gein langs de Bijlmer naar het Centraal Station, lijn 53 van de Gaasperplas naar het Centraal Station. Eind jaren tachtig werd aan de oostelijke kant van de metro- en spoorlijn het winkelcentrum Amsterdamse Poort geopend, met als architectonisch icoon het hoofdkantoor van de voormalige NMB-bank, waar tegenwoordig ING zetelt.

Razendsnelle ontwikkeling
De ontwikkeling van het gebied ten westen van de spoorlijn maakte in 1994 een vliegende start met de bouw van de Amsterdam ArenA, thuishaven voor het succesvolle Ajax en concertlocatie voor soms 60.000 bezoekers. Eind jaren negentig werd gestart met de inrichting van het gebied en de bouw van het grootste overdekte winkelcentrum van Nederland: de Woonmall Villa ArenA. De afgelopen tien jaar volgden de ontwikkelingen elkaar steeds sneller op: het aangezicht van de westzijde van het gebied werd ingrijpend veranderd door de komst van de megabioscoop Pathé ArenA, de Heineken Music Hall, Jinso, de megastores en met de komst van nieuwe kantoorgebouwen naast Villa ArenA. Aan de oostkant van het station werd het kantorencomplex Acanthus gebouwd en de multifunctionaliteit van het gebied werd een feit met de komst van HES en ROC. Hierdoor zijn er naast duizenden forenzen, reizigers en winkelende mensen dagelijks honderden studenten in de ArenAPoort te vinden.

Gastvrijheid betekent ook optimale bereikbaarheid
De komst van al deze nieuwe entertainmentpartners naar het ArenAPoort-gebied, leidde tot een enorme toename van het aantal bezoekers. De gemeente wil dat ArenAPoort een gastvrij gebied is, waar bezoekers zich welkom voelen. Om dit te bereiken is het noodzakelijk dat het gebied goed bereikbaar is en in staat is grote stromen mensen tegelijkertijd te verwerken. Om dit te kunnen bieden, was het essentieel dat het trein- en metrostation werd aangepast tot hèt nieuwe OV-knooppunt van de regio.  Na een ingewikkelde verbouwing van het station (de treinen en metro’s moesten immers blijven rijden) was het eind 2007 zover. Onder enorme belangstelling van ondernemers, bewoners, bezoekers en pers opende prinses Maxima op feestelijke wijze het nieuwe station Amsterdam Bijlmer ArenA. Dit bijzondere station is een architectonische hoogtepunt, wat onder meer leidde tot de titel gebouw van het jaar 2008.

Toekomstmuziek
Na vijftien jaar ontwikkelen is het einde nog niet in zicht. ArenAPoort groeit door. In 2008 kondigde Endemol aan naar ArenAPoort te komen en prompt daarop nam ID&T zijn intrek in het gebouw Living Tomorrow. Esprit heeft in 2011 de deuren van een outletstore geopend en de Amsterdam ArenA is gestart met de uitbreiding en modernisering van het hoofdgebouw. In het voorjaar van 2011 opende Ichi-E - een Japans horecaconcept – haar deuren aan de Arenaboulevard en werd het ArenaPark, een tijdelijk stadspark naast de Heineken Music Hall, feestelijk geopend tijdens het Metro 54 festival. Met de komst van Ziggo Dome in 2012  is ArenAPoort een nieuwe state of the art concert- en eventlocatie rijker. 

Mail dit artikel
Print deze pagina
© Gemeente Amsterdam
[+] Disclaimer